piątek, 7 lipca 2017

Wzrosty i spadki cen

W I kwartale bieżącego roku ceny towarów i usług konsumpcyjnych w województwie świętokrzyskim wzrosły w skali roku o 2,3%, tj. przeciwnie niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, w którym spadły o 1,2% - wynika z opracowania przygotowanego przez Urząd Statystyczny w Kielcach. Zasadniczy wpływ na przyrost wskaźnika cen miał wzrost cen w zakresie transportu (o 10,7%).
Na tle innych, zauważalnie zwiększyły się także ceny żywności i napojów bezalkoholowych (o 3,7%) oraz opłaty mieszkaniowe (o 2,2%). W mniejszym stopniu wzrosły ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 1,2%), jak również towarów i usług związanych z edukacją (o 1,5%) i zdrowiem (o 0,4%). Ograniczeniu uległy natomiast ceny odzieży i obuwia (o 6,2%) oraz minimalnie - opłaty dotyczące rekreacji i kultury (o 0,2%).
W maju 2017 r., w stosunku do poziomu w analogicznym miesiącu poprzedniego roku, wzrosły ceny detaliczne większości podstawowych artykułów żywnościowych. W grupie „pieczywo i produkty zbożowe” znacznie potaniała kasza jęczmienna (o 9,1%), a na ubiegłorocznym poziomie pozostała cena chleba pszenno-żytniego. Wyraźnie podrożała natomiast mąka pszenna (o 10,2%) oraz ryż (o 7,0%). Cena bułki pszennej, jak w poprzednich miesiącach, nie uległa zmianie.
Utrzymała się stosunkowo wysoka dynamika cen w ujęciu rocznym nieprzerobionych produktów mięsnych, rosła ponadto cena wędlin. Mięso wołowe bez kości (z udźca) kosztowało więcej o 6,6%, z kością (rostbef) - o 5,5%, a mięso wieprzowe bez kości (schab środkowy) - o 9,7%. Więcej płacono za szynkę wieprzową gotowaną (o 7,7%) oraz kiełbasę - wędzoną (o 4,8%) i suszoną (o 4,4%). Podrożały także kurczęta patroszone (o 1,3%), a ponadto utrzymała się skala podwyżek - stała w kolejnych miesiącach br. - filetów  z morszczuka mrożonych (o 3,9%).
Pogłębiło się zróżnicowanie relacji cen w grupie „mleko, sery, jaja”. W stosunku do ub.r. więcej płacono za ser dojrzewający (o 19,1%), przy obniżce ceny sera twarogowego półtłustego (o 6,9%). Wzrosły ceny mleka krowiego o zawartości tłuszczu 2-2,5%, sterylizowanego (o 11,4%), a spadły - o zawartości tłuszczu 3-3,5% (o 4,1%), jak również śmietany o zawartości tłuszczu 18% – za 200 g (o 2,6%). Potaniały jaja kurze świeże (o 2,0%). Zmienny pozostał poziom cen w grupie „oleje i pozostałe tłuszcze”. Spośród badanych artykułów podrożały masło świeże o zawartości tłuszczu ok. 82,5% (o 17,9%) i olej rzepakowy produkcji krajowej  (o 8,9%), a potaniała margaryna (o 6,0%). 
Nadal korzystnie dla klientów kształtowały się natomiast ceny większości warzyw i owoców. W skali roku mniej płacono za marchew (o 30,4%), cebulę (o 16,7%) oraz cytryny (o 16,1%), a więcej za: jabłka  (o 15,3%), pomarańcze (o 13,8%) i ziemniaki (o 5,3%). Z pozostałych artykułów spożywczych wzrost cen objął przede wszystkim cukier biały kryształ  (o 11,9%), kawę naturalną mieloną (o 11,0%) i sok pitny jabłkowy (o 0,3%). Mniej trzeba było zapłacić za czekoladę mleczną (o 13,9%) oraz herbatę czarną, liściastą (o 4,0%). 
W maju 2017 r. nieco wzrósł - w ujęciu rocznym - poziom cen towarów i usług związanych z użytkowaniem mieszkania. Zwiększyły się opłaty za zaopatrzenie w 1m3 zimnej wody o 0,8% oraz ciepłej o 0,5%. Nie zmieniła się w stosunku do analogicznego okresu ub. roku opłata od osoby za wywóz nieczystości niesegregowanych w budynkach wielorodzinnych.
Zwolniło tempo wzrostu cen w zakresie transportu - benzyny silnikowej bezołowiowej (95–oktanowej) do 2,7%, a oleju napędowego do 6,6%. Pasażerowie komunikacji miejskiej płacili tyle samo co przed rokiem za bilet normalny na przejazd jednorazowy autobusem miejskim i przejazd taksówką osobową (taryfa dzienna za 5 km). Wyżej kształtowały się ceny towarów i usług związanych z kulturą – o 2,3% biletów do kina oraz o 2,5% gazety lokalnej.
Opłata za wizytę u lekarza specjalisty pozostała na ubiegłorocznym poziomie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz