Do przygotowania
świątecznych potraw przydadzą się naczynia żaroodporne. Wykonane są albo
z hartowanego i bezołowiowego szkła, albo z ceramiki. Muszą być
odporne na bardzo wysokie temperatury – nawet do 300 st. C. Naczynia ceramiczne
są w stanie wytrzymać także bardzo niskie temperatury. Na rynku jest ponad
400 modeli naczyń żaroodpornych, które kosztują od ok. 10 zł do nawet 1200 zł
za sztukę. Na co więc zwrócić uwagę:
- sprawdź, czy na
opakowaniu widnieje nazwa normy: PN-EN 13834+A1:2009. Przedsiębiorca deklaruje
w ten sposób, że sprawdził, czy produkt jest bezpieczny,
- upewnij się, że
naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów, którymi można się skaleczyć,
- obejrzyj uchwyty –
czy można będzie je trzymać np. przez rękawicę kuchenną. Wszelkie gałki
i uchwyty muszą być wykonane z tworzywa, które jest odporne na
wysokie temperatury i nie uwalnia w takich warunkach toksyn,
- naczynie nie
powinno mieć zbędnych zakamarków, żłobień i ozdób, które utrudnią jego
czyszczenie,
- na opakowaniu lub
w instrukcji szukaj m.in. takich informacji: maksymalna temperatura,
sposób poprawnego użytkowania, sposób konserwacji, tworzywo, z jakiego
naczynie zastało wykonane.
W III kwartale 2017 r. IH sprawdziła 139 partii naczyń
i zakwestionowała 51 z nich (36,7 proc.). Powodem było głównie
nieprawidłowe oznakowanie. Dziewięć partii trafiło do laboratorium, trzy
z nich nie wytrzymały wysokich temperatur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz