W ramach realizacji tematyki związanej z zawodami, maluchy z
Gr I, we wtorek 30 kwietnia odwiedził tata Aleksa K. , który z zawodu jest regionalnym
szefem kuchni w sieci ,, Smak na Tak ” oraz szef kuchni Pizzerii na Hali w
Suchedniowie Pan Rafał Sokołowski. W
pierwszej części warsztatów Pan Sergiusz zaprezentował strój szefa kuchni oraz
niezbędne akcesoria do pracy, a także przenośny piec do pieczenia pizzy.
Wcielając się w role małych kucharzy, każdy przedszkolak otrzymał czapkę kucharza i fartuszek. Prezentując składniki do przygotowania pizzy Pan Sergiusz sprawdził znajomość nazw warzyw i produktów u przedszkolaków. Następnie dzieci miały możliwość z pomocą Pana Sergiusza pokroić warzywa. W drugiej części warsztatów Pan Rafał przedstawił dzieciom z jakich produktów i w jaki sposób wyrobić ciasto na pizzę, a następnie zaprezentował przedszkolakom podrzucanie wyrobionego ciasta do góry. Kiedy ciasto było już gotowe, dzieci dostały małe kulki, które samodzielnie wałkowały i próbowały uformować w kształt koła. Każdy przedszkolak uformował swoją pizzę, którą później dekorował wybierając swoje ulubione składniki. Pod czujnym okiem szefa kuchni powstały ciekawe kompozycję wykonane z szynki, sera, papryki, kukurydzy, pomidorków, pieczarek. Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie. Po udekorowaniu, pizze zostały wsadzone do pieca i upieczone.
Wcielając się w role małych kucharzy, każdy przedszkolak otrzymał czapkę kucharza i fartuszek. Prezentując składniki do przygotowania pizzy Pan Sergiusz sprawdził znajomość nazw warzyw i produktów u przedszkolaków. Następnie dzieci miały możliwość z pomocą Pana Sergiusza pokroić warzywa. W drugiej części warsztatów Pan Rafał przedstawił dzieciom z jakich produktów i w jaki sposób wyrobić ciasto na pizzę, a następnie zaprezentował przedszkolakom podrzucanie wyrobionego ciasta do góry. Kiedy ciasto było już gotowe, dzieci dostały małe kulki, które samodzielnie wałkowały i próbowały uformować w kształt koła. Każdy przedszkolak uformował swoją pizzę, którą później dekorował wybierając swoje ulubione składniki. Pod czujnym okiem szefa kuchni powstały ciekawe kompozycję wykonane z szynki, sera, papryki, kukurydzy, pomidorków, pieczarek. Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie. Po udekorowaniu, pizze zostały wsadzone do pieca i upieczone.
Na koniec wszystkie przedszkolaki zasiadały do wspólnego stołu, aby
zjeść przygotowane przez siebie pizze.
Zajęcia kulinarne, które przygotował Pan Sergiusz były dla dzieci
fascynującą podróżą do świata smaków i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie dzieci miały możliwość czerpania
radości ze wspólnego przygotowywania potraw. Uczestnicząc w zajęciach
kulinarnych dzieci rozwijają swoją kreatywność, samodzielność i sprawność
manualną, a przyrządzanie posiłków jest okazją do wzmocnienia współdziałania i
przyjaźni między dziećmi.
Serdecznie dziękujemy Panu Sergiuszowi i Panu Rafałowi za przyjęcie naszego zaproszenia, za ogromne zaangażowanie i poświęcony czas w
przygotowanie warsztatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz