Na początku 2019
roku Inspekcja Handlowa sprawdziła żywność oferowaną w sprzedaży luzem. Zakwestionowała
prawie dwie trzecie produktów. Większość
zastrzeżeń dotyczyła oznakowania.
W I półroczu 2019 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała produkty spożywcze
oferowane luzem, na wagę lub na sztuki. Były to przede wszystkim ciasta i
ciastka, ale również pieczywo, ryby czy bakalie. Kontrola odbyła się w 164
sklepach – branżowych (na przykład cukierniach, piekarniach, sklepach rybnych),
spożywczych i marketach. W 132 z nich (80,5 proc.) wystąpiły nieprawidłowości.
Inspektorzy ocenili 1384 partie produktów, ponad trzy czwarte to różnego
rodzaju ciasta, ciastka i cukierki. Nieprawidłowości dotyczyły ponad 64 proc.
skontrolowanych partii, w tym prawie 60 proc. ciastek i ciast, ponad 70 proc.
ryb czy ponad trzech czwartych pieczywa. Zastrzeżenia wzbudziło zarówno
oznakowanie, jak i jakość.
Badania
laboratoryjne
80 partii zostało przebadanych w laboratorium. Pracownicy zakwestionowali
15 z nich (prawie 19 proc.). Przykładowo:
- ciasta i ciastka miały niewłaściwą strukturę, były gumowate, zawierały
strzępki pleśni, niezadeklarowane w składzie barwniki lub miały inną niż podana
na opakowaniu zawartość składników odżywczych,
- bakalie zawierały konserwanty, które nie były podane w składzie,
- słodycze miały inną niż deklarowana zawartość cukru lub soli,
- ryby miały nieprzyjemny zapach, rozpadały się po ugotowaniu i miały
niejednorodną strukturę.
Nieprawidłowości w
zakresie oznakowania
681 partii produktów (ponad 62 proc.) było niewłaściwie oznakowanych.
Najgorzej pod tym względem wypadło pieczywo (78 proc. skontrolowanych partii).
Najczęstsze nieprawidłowości:
- przy wielu produktach brakowało jakichkolwiek oznaczeń,
- brakowało wykazu składników lub był podany niewłaściwie (w tym na przykład
brak wykazu alergenów czy pełnej nazwy składnika) – co dotyczyło aż jednej
trzeciej skontrolowanych partii,
- brakowało nazwy produktu lub wprowadzała ona w błąd (na przykład „kule
rumowe”, choć do ich produkcji nie użyto rumu, a jedynie aromat, „markizy
cytrynowe”, choć w składzie nie było cytryny, tylko aromat, „filet z soli”
zamiast „filet z limandy żółtopłetwej”),
przy części produktów brakowało nazwy producenta lub dane były niepełne,
- brakowało masy jednostkowej w przypadku pieczywa oraz informacji „pieczywo
produkowane z ciasta głęboko mrożonego”,
- w przypadku niektórych ryb nie było pełnego handlowego oznaczenia gatunku
ryby (np. „dorsz” zamiast „dorsz atlantycki”), brak metody produkcji, obszaru
połowu lub informacje podane niewłaściwie.
Pojawiły się także przypadki stosowania w oznakowaniu ciast i ciastek
określenia „domowe”, choć zawierały konserwanty, regulatory kwasowości,
emulgatory i barwniki.
Inne
nieprawidłowości
Kontrolerzy sprawdzili również rzetelność obsługi, dokonując zakupu
kontrolnego. Zakup kontrolny polega na tym, że inspektorzy występują anonimowo
w roli konsumentów i robią zakupy. Okazało się, że w 26 punktach sprzedawcy
zawyżali należność – liczyli ją według cen wyższych, niż na półkach i
wywieszkach lub według wagi brutto. W 7 sklepach inspektorzy znaleźli żywność
przeterminowaną lub nie mogli ustalić terminów ważności, a w 34 były wagi bez
aktualnej legalizacji.
W wyniku kontroli
Inspekcja Handlowa ukarała 45 osób mandatami, a w wyniku wszczętych postępowań
administracyjnych UOKiK ukarał finansowo kilkudziesięciu przedsiębiorców.
Ponadto Inspekcja Handlowa skierowała 21 informacji o nieprawidłowościach do
wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, 6 do
organów nadzoru sanitarnego i 24 do innych organów.
Konsumencie!
- Produkty na wagę
powinny być sprzedawane według wagi netto – zwróć uwagę, czy nie dopłacasz za
wagę opakowania.
- Masz prawo
wiedzieć, jaki jest skład produktu – powinien on być dostępny w miejscu
sprzedaży, np. na wywieszce lub w katalogu wyłożonym w sklepie.
- Masz prawo
wiedzieć, kto jest producentem i jaki jest jego adres.
- W przypadku
produktów rybnych glazurowanych sprzedawanych na wagę, w miejscu sprzedaży musi
być podana procentowa zawartość glazury.
- W przypadku
pieczywa musi być podana masa jednostkowa, wykaz składników wraz z alergenami.
- Wodę dodaną jako
składnik należy obowiązkowo podać, w składzie pieczywa, jeżeli jej ilość
przekracza 5 proc. masy gotowego produktu.
- Jeśli pieczywo
jest produkowane z ciasta głęboko mrożonego, taka informacja powinna się
również znaleźć w miejscu sprzedaży.
- Poszczególne
składniki składnika złożonego muszą być również wymienione w składzie pieczywa.
- Jeśli dany
składnik występuje w nazwie produktu lub jest na etykiecie podkreślony słownie
lub graficznie, należy podać jego zawartość (np. chleb żytni z żurawiną 5%).
- Jeśli widzisz
nieprawidłowości w sklepie, skontaktuj się z najbliższym Wojewódzkim
Inspektoratem Inspekcji Handlowej.
(źródło: UOKiK)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz