Suchedniowski Ośrodek Kultury "Kuźnica" w
Suchedniowie oraz Stowarzyszenie "Kuźniczy Krąg" serdecznie
zapraszają na I SUCHEDNIOWSKIE ŚWIĘTO KASZY, które odbędzie się w niedzielę 20
sierpnia 2017 r. w godz. 15:00 - 23:00 na terenie suchedniowskiej
"Kuźnicy".
Celem imprezy jest ocalić od zapomnienia tradycję ludową,
legendy i kulinaria subregionu etnograficznego, w którym znajduje się nasze
miasto. W ramach imprezy odbędzie się: pokaz kulinarny Mariusza Szweda, finalisty znanego z
telewizji TVN programu MasterChef (w godz. 16:00 - 19:00), konkurs kulinarny
"Z Kaszy...", warsztaty tańca ludowego "pęcak" oraz pokaz
starych narzędzi do obróbki kaszy, połączony z prelekcją etnograficzną.
Koncert zespołu ORKIESTRA DNI NASZYCH (o godz. 19:30),
występy zespołów ludowych: "Kapela Świętokrzyskie Scyzoryki", Zespół
Pieśni i Tańca "SORBIN", Zespół Pieśni i Tańca "SKOKOTLIWI".
Dla publiczności przewidzianych jest 500 porcji potrawy z
kaszy przygotowanych przez mistrza kuchni Mariusza Szweda.
Imprezą towarzyszącą będą "Kolorowe jarmarki" w
programie, których znalazły się warsztaty z zabawki ludowej i garncarski oraz
pokaz rzeźby w drewnie. Będzie to również znakomita okazja do spotkania się
artystów regionu na panelu dyskusyjnym - "Gdzie kończy się sztuka, a zaczyna
komercja", który poprowadzi znany kielecki historyk sztuki p. Krzysztof
Myśliński (kierownik Działu Edukacj i Promocji Muzeum Historii Kielc). Mamy
nadzieję zainspirować lokalnych artystów do wspierania kultury regionu poprzez swoją twórczość. Dla najmłodszych zorganizowany
będzie plener malarski pt. "Z rzeką Kamionką w tle" z nagrodami.
Imprezę zakończy zabawa taneczna z zespołem Ex-Party.
Impreza jest współfinansowana przez Narodowe Centrum Kultury
i Starostwo Powiatowe w Skarżysku Kamiennej.
Patronat nad imprezą objęli Starosta Skarżyski - Jerzy
Żmijewski oraz Burmistrz Miasta i Gminy Suchedniów - Cezary Błach.
Patronat medialny: TVP 3 Kielce, Radio Kielce, Echo Dnia,
Tygodnik Skarżyski, Gazeta Suchedniowska, TSK 24, Pro Skarżysko, Nasz
Suchedniów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz