Od 1 lipca nastąpi
fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji –
Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Dzięki temu
możliwe będzie efektywniejsze wykorzystanie potencjału inspektorskiego, a
kontrole będą prowadzone przez jeden organ w sposób kompleksowy w całym
łańcuchu dostaw od „pola do stołu”. Obecnie jakość
żywności w sklepach sprawdza Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach
obrotu – IJHARS.
Prezydent Andrzej Duda podpisał znowelizowaną ustawę o jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych. Najważniejsza zmiana to fuzja kontroli jakości
żywności. Od 1 lipca 2020 r. będzie za nie odpowiedzialna na wszystkich etapach
obrotu jedna instytucja – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów-Rolno
Spożywczych, która podlega Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie
artykuły rolno-spożywcze przeznaczone dla konsumentów w sklepach i hurtowniach
oraz w placówkach gastronomicznych kontroluje nadzorowana przez Urząd Ochrony
Konkurencji i Konsumentów Inspekcja Handlowa (IH), a na wcześniejszych etapach
obrotu np. u producenta, na granicy, w zakładach paczkujących – Inspekcja
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
- Przeniesienie
kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności do jednej instytucji umożliwi
poprawę skuteczności nadzoru w ramach bezpieczeństwa żywnościowego. To ważna
zmiana o której dyskutowano od wielu lat - korzystna tak dla konsumentów, jak i
rolników oraz przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym.
To także ważny krok w kierunku dalszej specjalizacji instytucji państwa
oraz usprawnienia nadzoru w łańcuchu dostaw od „pola do stołu” – mówi
Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.
Kompleksowe
kontrole artykułów rolno-spożywczych
Po zmianach IJHARS będzie odpowiadać za kontrole jakości żywności „od pola
do stołu”, czyli u producentów rolnych, przetwórców i importerów, w magazynach,
hurtowniach i sklepach. Będzie sprawdzać, czy produkty spożywcze nie są
zafałszowane i czy są właściwie oznaczone. Kontrole obejmą żywność
nieprzetworzoną (np. owoce, warzywa, ryby, mięso) i przetworzoną (np. pieczywo,
makarony, sery), a także opakowania artykułów spożywczych. IJHARS będzie też
sprawdzać jakość dań, które są serwowane w barach, restauracjach, szkolnych
stołówkach czy zakładach cateringowych przygotowujących posiłki dla szpitali.
IJHARS będzie mogła nakładać na przedsiębiorców kary, a także wycofać ze
sklepów całą partię zafałszowanej żywności.
Aby skutecznie przeprowadzać kontrole jakości artykułów rolno-spożywczych
IJHARS zostanie wzmocniona. Przejdą do niej pracownicy wojewódzkich
inspektoratów IH, którzy do tej pory specjalizowali się w kontroli żywności.
UOKiK w celu wzmocnienia IJHARS przekaże również 5 laboratoriów żywnościowych:
w Katowicach, Kielcach, Olsztynie, Poznaniu i Warszawie.
Zadania Inspekcji
Handlowej
- Po zmianach
Inspekcja Handlowa będzie się mogła skoncentrować na kontroli jakości,
bezpieczeństwa i oznakowania produktów nieżywnościowych, np. paliw, zabawek,
ubrań czy sprzętu elektronicznego oraz usług. Tak jak dotąd będzie także
udzielać porad konsumentom i pomagać im w polubownym rozstrzyganiu sporów z
przedsiębiorcami. Inspekcja Handlowa obchodzi w tym roku siedemdziesięciolecie
powstania – w ramach reformy systemu nadzoru rynku rozpoczęliśmy prace nad
dalszą poprawą mechanizmów instytucjonalnych Inspekcji Handlowej – mówi Tomasz
Chróstny, prezes UOKiK.
Co roku Inspekcja Handlowa prowadzi prawie 20 tys. kontroli, podczas
których sprawdza ponad 165 tys. partii produktów. Dużą część z nich stanowiła
żywność – było to ok. 7-8 tys. kontroli rocznie. Oprócz tego IH czuwa nad
jakością i bezpieczeństwem produktów w wielu branżach. Sprawdza m.in. stacje
benzynowe, zabawki, sprzęt sportowy, elektroniczny i wiele, wiele innych
produktów. Pilnuje także prawidłowego uwidaczniania cen w sklepach, tę
kompetencję zachowa również w stosunku do placówek oferujących żywność. W
ostatnim czasie Inspekcji Handlowej doszły nowe, odpowiedzialne obowiązki –
kontrole składów węgla oraz kotłów na paliwo stałe.
Wyniki kontroli IH
1 lipca 2020 r. wejdzie w życie bardzo ważna zmiana dotycząca nowych
zasad podawania do publicznej
wiadomości wyników kontroli Inspekcji Handlowej. Prezes UOKiK będzie mógł ujawniać m.in. pod
jakim adresem została przeprowadzona, jakich konkretnie przedsiębiorców i
produktów dotyczyła oraz jakie były nieprawidłowości. Ponadto decyzje Prezesa
UOKiK oraz wojewódzkich inspektorów IH będą w całości publikowane na stronie
urzędu lub WIIH-ów. Pominięte mają zostać tylko informacje stanowiące tajemnicę
przedsiębiorstwa. – Cieszę
się, że dane przedsiębiorców sprzedających wadliwe produkty zostaną publicznie
ujawnione. Dzięki poszerzeniu zakresu ujawnień konsumenci łatwiej będą mogli
sprawdzić, jakie wyroby warto kupować, a jakie lepiej omijać – mówi Tomasz
Chróstny, prezes UOKiK.
(źródło: UOKiK)
(źródło: UOKiK)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz